1992- Los Gavilanes - forumabello_cat

Go to content

1992- Los Gavilanes

Cartel de Los Gavilanes

Música de Jacinto Guerrero
Llibret de José Ramos Martín


Estrena a Mollet del Vallès  (Barcelona)
Teatre Municipal de "Can Gomá" el 21 de Març de 1992

El Llibret de José Ramos Martín

L' acció es desenvolupa en un poble pescador de la Provença, cap a mitjans del segle XIX. Però aquesta ubicació és tan sols un pretext elegit pel llibretista i l’autor de la partitura per rugir dels temes folkloristes i regionalistes habituals, si n' exceptuem el paper del còmic Triquet i els seus gendarmes que ridiculitzen l’estament militar, cosa que en plena Dictadura (1923-1930) hauria estat censurat.
Juan és un indià que arriba de fer fortuna d’Amèrica després de molts anys de ser lluny de la seva terra. Els seus compatriotes el reben molt bé perquè n’esperen ajuts i favors. Aquesta calorosa acollida es reflecteix en els cants corals. Només una veu s’aixeca en contra, com una premonició de mala estrugança, la del Gustavo que anuncia l’arribada del ‘Gavilán’.
Les intervencions dels parents de Juan, una caricatura dels nous rics, i les de les autoritats del Poble, l' alcalde Clariván i el sergent de policia Triquet - que es ridiculitzen mitjançant una rivalitat ingènua i constant -, adoben la sarsuela amb tocs de comicitat que eviten escaigui en el melodrama.
El nus dramàtic de l' obra es perfila a través del desig de Juan de casar-se amb Rosaura, la filla del seu antic amor, de quan ell era jove i pobre, Adriana, dona per la qual va marxar a altres terres a cercar fortuna. Juan esta a punt de repetir amb Rosaura el seu fracàs sentimental i el d'Adriana, qui va veure’s obligada a casar-se amb un vell ric. Un dels moments de més tensió de l’obra és el del final del segon acte, durant la festa d' homenatge que el poble dispensa a Juan. Triquet i Clariván, coneixedors de les intencions de l’índia, li retiren la confiança, però és Gustavo el personatge que s’enfronta a ell i el denuncia davant de tot el poble.
La resolució de l' obra, en el tercer acte, transcorre la vigília de les noces de Juan amb Rosaura, quan aquest finalment se n’adona que ha perdut l’estima del poble, el qual l’anomena «el gavilán», i l’amor de Rosaura perquè ella s’estima el Gustavo. Juan renuncia al seu casament en favor dels dos joves enamorat.

Los Gavilanes - Galeria d'Imatges
Fòrum Abelló, amsm. Los Gavilanes. Teatre Municipal "Can Gomà" de Mollet del Vallès. Marzo de 1992. Barítono Joan Antoni Salóm.

Los Gavilanes. Mi Aldea

Barítono Joan Antoni Salóm

Fòrum Abelló, amsm. Los Gavilanes. Teatre Municipal "Can Gomà" de Mollet del Vallès. Marzo de 1992. Tenor: Victor Yañez, Sopranos: Isabel Cano y Anna Soley, Barítono Joan Antoni Salóm.<br />
Los Gavilanes.  Guarda, Indiano, tu riqueza. 
Tenor: Victor Yañez, Sopranos: Isabel Cano y Anna Soley, Barítono Joan Antoni Salóm.

Fitxa Tècnica

Interpretada en els papers principals per:

Personatge                

Veu

Interpretes

Adriana

Soprano

Isabel Cano

Juan el Indiano

Baríton

Joan Antoni Salom

Rosaura

Soprano

Anna Soley

Gustavo

Tenor

Victor Yáñez

Nita

Contralt

Carmen Andrés

Emma

Soprano

Carmen Castaño

Clariván

Tenor Cómico

Jose Antonio Pinedo

Triquet

Tenor Cómico

Pedro Castaño

Leontina

Enriqueta Bert

i la coral, grup escènic i orquestra titular de la companyia

Direcció musical

Enric Azuaga

Direcció escènica

Marta Busquest

Disseny Vestuari

Maruja Andrés

Disseny Escenografia

Rafael Ferran

Coordinació general

Joan Antoni Salom

Back to content