2022- Los Gavilanes - forumabello_cat

Go to content

2022- Los Gavilanes

Cartel de Los Gavilanes
Música de Jacinto Guerrero
Llibret de José Ramos Martín
Re-Estrena a Mollet del Vallès  (Barcelona)
Teatre Municipal de "Can Gomá" el 29 de Maig de 2022


El Llibret de José Ramos Martín

L' acció es desenvolupa en un poble pescador de la Provença, cap a mitjans del segle XIX. Però aquesta ubicació és tan sols un pretext elegit pel llibretista i l’autor de la partitura per rugir dels temes folkloristes i regionalistes habituals, si n' exceptuem el paper del còmic Triquet i els seus gendarmes que ridiculitzen l’estament militar, cosa que en plena Dictadura (1923-1930) hauria estat censurat.
Juan és un indià que arriba de fer fortuna d’Amèrica després de molts anys de ser lluny de la seva terra. Els seus compatriotes el reben molt bé perquè n’esperen ajuts i favors. Aquesta calorosa acollida es reflecteix en els cants corals. Només una veu s’aixeca en contra, com una premonició de mala estrugança, la del Gustavo que anuncia l’arribada del ‘Gavilán’.
Les intervencions dels parents de Juan, una caricatura dels nous rics, i les de les autoritats del Poble, l' alcalde Clariván i el sergent de policia Triquet - que es ridiculitzen mitjançant una rivalitat ingènua i constant -, adoben la sarsuela amb tocs de comicitat que eviten escaigui en el melodrama.
El nus dramàtic de l' obra es perfila a través del desig de Juan de casar-se amb Rosaura, la filla del seu antic amor, de quan ell era jove i pobre, Adriana, dona per la qual va marxar a altres terres a cercar fortuna. Juan esta a punt de repetir amb Rosaura el seu fracàs sentimental i el d'Adriana, qui va veure’s obligada a casar-se amb un vell ric. Un dels moments de més tensió de l’obra és el del final del segon acte, durant la festa d' homenatge que el poble dispensa a Juan. Triquet i Clariván, coneixedors de les intencions de l’índia, li retiren la confiança, però és Gustavo el personatge que s’enfronta a ell i el denuncia davant de tot el poble.
La resolució de l' obra, en el tercer acte, transcorre la vigília de les noces de Juan amb Rosaura, quan aquest finalment se n’adona que ha perdut l’estima del poble, el qual l’anomena «el gavilán», i l’amor de Rosaura perquè ella s’estima el Gustavo. Juan renuncia al seu casament en favor dels dos joves enamorat.

Los Gavilanes - Galeria d'Imatges
Música 4. Tango Milonga .El dinero que atesoro... <br />Fòrum Abelló, amsm. Los Gavilanes 2022. Teatre Municipal "Can Gomà" de Mollet del Vallès. Mayo de 2022.

Los Gavilanes. Música 4. Tango Milonga. El dinero que atesoro

Baríton: Joan Antoni Salóm

Música 12_Guarda indiano tu riqueza...<br />Fòrum Abelló, amsm. Los Gavilanes 2022. Teatre Municipal "Can Gomà" de Mollet del Vallès. Mayo de 2022.<br />
Los Gavilanes.  Música 12. Guarda, Indiano, tu riqueza.
Tenor: Jesús Piñero, Sopranos: Isabel Cano i Cristina Gómez, Baríton: Joan Antoni Salóm.

Fitxa Tècnica
Interpretada en els papers principals per:
Personatge                
Veu
Interpretes
Adriana
Soprano
Isabel Cano
Juan el Indiano
Baríton
Joan Antoni Salom
Rosaura
Soprano
Cristina Gómez
Gustavo
Tenor
Jesús Piñero
Clariván
Tenor Cómico
Ramón Rodríguez
Triquet
Tenor Cómico
Pepín Villarrazo
Nita
Contralt
Montse Fernández
Emma
Soprano
Silvia Gutierrez
Leontina

i la coral, grup escènic i orquestra
Direcció musical
Daniel Pérez Fernández
Direcció escènica
Marta Busquest
Disseny Vestuari
Maruja Andrés
Disseny Escenografia
Rafael Ferran
Coordinació general
Manuel Padillo
Back to content