Fòrum Abelló, Associació Musical Sarsuela de Mollet
Enguany celebrem el XXXIV Aniversari de la nostra Associació, doncs fou a principis de l’any 1990 quan un grup d’amics ens reuníem en aquell edifici vell, un tant lúgubre, del carrer Burgos nº 11 (avui enderrocat i convertit en la Plaça Joan Abelló) seu de diverses associacions que el mantenien en vida, tot impregnant-lo de calor, doncs de fred en feia un bon far. Fou llavors quan varem començar a regirar tota mena de partitures i llibrets de sarsueles i del resultat d’aquesta tasca vam prendre contacte amb l’obra de Jacinto Guerrero tot decidint-nos iniciar una peculiar singladura amb una de les seves millors sarsueles "Los Gavilanes" amb la qual ens varem estrenar al març de 1992, d’argument mariner i port de partida d’un viatge pel món del teatre líric. Després vindrien "La tabernera del puerto" (1993) del mestre Pablo Sorozabal, "Cançó d’amor i de guerra" (1994) del mestre Rafael Martínez Valls, "Recull Antològic de la Sarsuela" (1995) de diversos compositors, "La leyenda del beso" (1996) del mestres Soutullo i Vert, "Antologia Terra endins Mar enllà, tots som diferents" (1997) i "Antologia records d’un viatge" (1998) de diferents compositors del món de la sarsuela i de l’òpera, "La Dogaresa"(1999) del mestre Rafael Millán, "Passeig Líric - Bohemios"(1999) del mestre Amadeo Vives. "La Rosa del Azafrán" (2000) del mestre Jacinto Guerrero. "El Cantar del Arriero" (2001) del mestre Fernando Díaz Giles. "La Corte de Faraón" (2002) del mestre Vicent Lleó, y "Luisa Fernanda" (2004) del mestre Federico Moreno Torroba, "Bohemios" (2005) del mestre Amadeo Vives, "Gigantes y Cabezudos" (2006) del mestre M. Fernández Caballero, "El Barberillo de Lavapies" (2007) del mestre Fco. Asenjo Barbieri, "El Desván de la Sarsuela" (2009) de diversos compositors, "La Generala" (2010) del mestre Amadeo Vives, "La Verbena de la Paloma" (2011) del mestre Tomás Bretón y "Marina" (2012), opera del mestre Emilio Arrieta, "El Dúo de la Africana" (2013) del mestre Manuel Fernández Caballero , i Katiuska (2013) del mestre Pablo Sorozábal que va aconseguir una excel·lent conjunció llibreto-música, factor determinant dels grans èxits. Darrerament hem reposat donant una nova visió "Cançó d'amor i de guerra" (2014). "La Parranda" (2015). "Todo es camino" (2016), "La Rosa del Azafrán" (2017). "Habanera" (2018/19), "Los Gavilanes" (2022), "La del Soto del Parral" (2023), "La Leyenda del Beso. Antología" (2023) i la nostra última producció "De tal Palo tal Astilla" (2024)
La Associació està integrada per unes 40 persones entre coral, actors i solistes, encara que implica, fins a 70 persones en les representacions, comptant els diferents equips col·laboradors (escenografia, vestuari, direcció i coordinació) i l’orquestra.
El fet de ser una Associació sense ànim de lucre i no per això menys professional, fa possible que no escatimem en posar a l’abast de la sarsuela a estrenar tots aquells aspectes que la faran pròpia i exclusiva: vestuari, escenografia, atretzo, personal del món professional per tots els assajos que es fan al llarg de l’any: director musical, director escènic, pianista , orquestra simfònica titular, dissenyadors i un llarg etc. amb una única finalitat; oferir-vos una posada en escena diferent i de qualitat, amb un tractament escènic, musical, escenogràfic, luminotècnic i coreogràfic que s’ajustin al màxim als corrents estètics i creatius del moment tot seguint sent fidels a un dels nostres objectius que ara tot just fa deu anys ens varem proposar: "Dignificar el gran espectacle de la Sarsuela".
Les nostres representacions i concerts de sarsuela han gaudit, fins ara, d’un nombrós públic i d’una bona critica. Treballem per a superar-nos dia a dia amb l’objectiu de revalorar aquest mal anomenat "género chico" de la nostra cultura musical.