2018- Habanera - forumabello_cat

Go to content

2018- Habanera

Cartel de Habanera

HABANERA
Un viatge per les havaneres líriques de sarsuela

Estrena a Mollet del Vallès (Barcelona).
Teatre Municipal de "Can Gomà" el 27 d'octubre de 2018.

La nova producció que presenta la Associació Musical Sarsuela de Mollet "Fòrum Abelló" és com un trencaclosques. Amb molts cubs es construeix una imatge, amb una imatge es construeix un paisatge, cada paisatge és I'escena del recorregut que els emigrants fan quan viatgen al país d'acollida i deixen el propi i cada tema es desgrana en cançons que canten penes, treballs i alegries deIs qui emprenen el viatge d'ultramar per cercar oportunitats lluny de la seva terra.

Són dinou cançons amb el compàs i el ritme de l'havanera que, de forma coral o solista, expressen quatre moments del viatge:

El mar -
En aquest primer bloc de set cançons es parla de la partida, deIs qui se'n van i deIs amors que es deixen a port, de la vida deIs mariners, deIs seus records de joventut de sexe i borratxeres, de la nostàlgia migratòria, de l'enyor, del retorn i del plaer de la navegació.

EIs oficis -
Les tres cançons d'aquest bloc són cançons de les treballadores i deIs treballadors, de la feina que troben els qui emigren, en el servei, en els tallers, fent un ofici i, naturalment, de les estratègies per prosperar al preu que sigui o bé, de les estonetes que les minyones poden relaxar-se i compartir aquests moments plegades.

L'amor -
Les quatre cançons d'aquest bloc parlen de l'amor, l'aventura més gran del viatge. Esperances d'amor, l'amor perdut, les estratégies poc afortunades de la seducció i, finalment, el casament, un compromís que no es pot dir mai com anira, tot i l'alegria de la celebració.

La festa -
Les cinc cançons d'aquest bloc tracten el tema que reuneix a tothom entorn a la celebració i a la festa: el ball, l'espectacle, el cabaret i la revetlla són els motius de trobada i esbarjo de la gent, de seducció de les parelles, de diversió i tam bé de gelosies i conflicte.
Al final, el públic també és convidat a la festa per cantar plegats havaneres de la costa acompanyades d'un rom cremat.

El viatge per les havaneres en la sarsuela és fa a través de la construcció del trencaclosques de les caixes de cartró. Una metafora del mosaic de la vida del migrant. Amb un material tan fragil com el cartró, només amb les emocions, els sentiments i les il-lusions homes i dones enfilen una nova vida lluny de casa, sense saber que els depararà el futur. Gent valenta la que decideix de fer el viatge

Es per aquest motiu que qui observa i acompanya el viatge és un jubilat enginyer que vol ajudar, perquè la societat ja no n'espera res d'ell un cop retirat de la vida productiva, i una recollidora de cartró que, com que viu del que llença la gent, està acosturnada a veure-hi més que el que veuen els altres, encara que pateixi el menyspreu de tothom, perque no té res més que el seu carro.

L'escenografia és l'element que articula tota l'obra. La seva plasticitat i els seus canvis transformen l'espai escènic i li donen una significació diferent en cada bloc. La idea ha estat projectada per la direcció escènica; la decoració de les caixes i el disseny pictoric ha esta realitzat amb la finor i contundencia que caracteritza el traç expert de l'artista Anna Comadran, i la planificació i direcció del desenvolupament i canvis del trencaclosques escenic han estat dissenyats per Joan Antoni Salom, a qui es deu també la investigació i la selecció musical de les havaneres de la sarsuela.

Bon viatge i a gaudir de la música i de l'espectacle!

Marta Busquets
Direcció escenica  
Habanera -  Galeria d'Imatges
Fòrum Abelló, amsm. Habanera.Teatre Municipal "Can Gomà" de Mollet del Vallès. Octubre de 2018. Con Isabel Cano y Joan Antoni Salom.
Habanera de "El Centro de la Tierra"
Soprano: Isabel Cano - Barítono: Joan Antoni Salom
Fòrum Abelló, amsm. Habanera. Teatre Municipal "Can Gomà" de Mollet del Vallès. Octubre de 2018. Con Loli López, Silvia Gutiérrez. Ramón Rodríguez. Pepín Villarrazo y Àlvar Yañez.
Habanera del Pom-Pon de "El Pobre Valbuena"
Loli López, Silvia Gutiérrez. Ramón Rodríguez. Pepín Villarrazo y Àlvar Yañez.
Sopranos
Isabel Cano

Cristina Gómez
Baríton
Joan Antoni Salom
Tenors Còmics
Pepín Villarrazo

Ramón Rodríguez
Mezzosoprano
Chelo Vega
Altres Solistes
Àlvar Yañez
Loli López - Silvia Gutiérrez
Daniel López - Manuel Padillo
Anastasio García - Pîlar Alvarado
Actors
Ana María Cuesta - José Antonio Pinedo
Direcció Musical
Daniel Pérez
Direcció Escènica
Marta Busquets
Disseny Escenografia
Anna Comadran
Selecció Musical
Joan Antoni Salom
Vestuari i Maquillatge
Mercedes Corral y Adela Gutiérrez
Coordinació General
Manuel Padillo
Back to content